Dyrker du en sportsgren, der er kortvarig og kraftbetonet? Så kan du meget vel drage fordel af at bruge kreatin. Det er et kosttilskud, der gør dig i stand til at arbejde en smule længere, når du er i gang med anaerobt arbejde.
Hvis du derfor dyrker enten bodybuilding, kuglestød eller en lignende sportsgren, har du altså mulighed for at give den en ekstra skalle til træningen med kreatin.
Sådan virker kreatin
Når du er i gang med en anaerob træning, vil kroppen anvende det energisystem, som kaldes for ATP-CP-energisystem.
ATP er en organisk, kemisk forbindelse, hvorpå der sidder tre fosfatgrupper. Bindinger mellem fosfatgrupperne er meget rige på energi. Det betyder derfor også, at når en eller flere fosfatgrupper bliver fraspaltet, vil det frigive en stor mængde energi. Denne energi kan så anvendes til at skabe muskelkontraktioner i kroppen.
Når du indtager kreatin, bliver det lagret i kroppen som kreatinfosfat. Det betyder derfor, at når et ATP-molekyle mister en fosfatgruppe, vil kreatinfosfat træde i stedet. Det betyder med andre ord, at kreatinfosfat har mulighed for at genoplade ATP-molekylet, så at sige.
Resultatet af genopladning er, at du kan træne en smule længere, når du er i gang med anaerobt arbejde. Helt lavpraktisk betyder det, at du formentlig kan tage 1-2 gentagelser mere. Det lyder måske ikke af meget, men hvis du er en dedikeret fitnessudøver, der formår at presse sig selv, ved du også hvor grumme de sidste gentagelser kan være. Det er netop fordi, at du presser kroppen her, og derfor giver det også gode resultater på sigt.
Derfor er kosttilskuddet et godt valg til dig, der allerede formår at presse dig selv og din krop optimalt og gerne vil kunne tage 1-2 gentagelser mere.
Hvad er kreatin?
Du kan finde kreatin i mange af din krops celler. Særligt findes stoffet i stor koncentration i din krops muskelceller. Her hjælper det netop din krop med at udføre anaerobt muskelarbejde.
Du kan også finde stoffet i forskellige former for fødevarer, men her er koncentrationen af stoffet så lavet, at det er stort set umuligt at spise nok, hvis du gerne vil have en præstationsfremmede virkning. Derfor er du nødt til at indtage stoffet i pulverform, hvis du ønsker en virkning, der er præstationsfremmende.
Når du køber stoffet som kosttilskud, får du det i pulverform eller pilleform. Pulverformen er helt klart den mest populære variant på markedet.
Er kreatin farligt?
De fleste kosttilskud dækker nu og da op i medierne, hvor nogen forsøger at fremstille dem som værende farlige. Det gælder også kreatin. Men til trods for de lejlighedsvise skrækhistorier, er der altså ingen videnskabelig evidens for, at stoffet skulle være farligt at indtage. Det skal dog hurtigt indskydes, at det ikke er blevet undersøgt, om der er bivirkningerne ved langtidsbrug. Blandt andet derfor bør du også altid holde dig til doseringsanbefalingerne, hvis du vil anvende kosttilskuddet.